Wat is een fanfare?

Een fanfare is een muziekvereniging van koperblazers en slagwerk, aangevuld met saxofoons. Van oudsher zijn fanfares muziekkorpsen die bij feestelijkheden marcherend door de straten trekken. Echter zijn de meeste fanfares tegenwoordig uitgegroeid tot volwaardige concertorkesten en wordt het spelen op straat gecombineerd met concerten.  Een fanfare is onder te verdelen in scherp koper, zacht koper, houtblaas en slagwerk. De scherpkopergroep bestaat uit trompetten, es-cornet, trombones en hoorns. Bij zacht koper vindt je bugels, baritons/eufonia en bassen, terwijl de houtblaasgroep bestaat uit sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxen. De slagwerkgroep is zeer uitgebreid: van het melodische klokkenspel of marimba, tot pauken en het alom bekende  drumstel. Door de samenstelling van een fanfare, hebben fanfares een herkenbare sound, die sterk afwijkt van bijvoorbeeld harmonieën en brass-bands. Wanneer de fanfare een concert geeft, staat er een dirigent voor het orkest. Loopt de vereniging op straat, dan kan er een tambour-maître voor lopen. Fanfare Kunst Na Arbeid heeft geen tambour-maître.

Geschiedenis KNA


Op 15 augustus 1919 wordt fanfare Kunst na Arbeid opgericht door pastoor Jan Wijtze de Vries. Hij wil een vereniging voor de arbeiders uit de omgeving. Vandaar de naam ‘Kunst na Arbeid’. Door de jaren heen groeit en krimpt de vereniging meerdere malen. Bij marswedstrijden en muziekconcours behaald KNA verschillende prijzen. Vanaf 1950 stopt KNA met marswedstrijden en richt de vereniging zich op de muziekconcoursen. Vanaf dit moment groeit KNA en komt in de hoogste afdeling te spelen.

De fanfare kent daarna enkele moeilijke jaren. In 1960 is er dan een nieuwe start. KNA heeft vanaf dit moment topjaren. Met vele prijzen en zelfs een erediploma staat de fanfare in 1977 weer op de kaart.

Door de jaren heen heeft Kunst na Arbeid op verschillende locaties gerepeteerd. Hier komt in 1974 een einde aan: het huidige clubgebouw ‘de Key’ wordt gebouwd. Een groot deel van de bouw wordt door de leden zelf uitgevoerd. De fanfare maakt, ook na het verbouwen van de ‘de Key’ in 1996, op dit moment nog steeds gebruik van deze repetitieruimte. Voor concerten is het gebouw te klein en wordt uitgeweken naar andere locaties in Ulft.

Vanaf de jaren ’90 wordt het weer wat stiller bij KNA. Uiteindelijk keert de ambitie vanaf 2006 terug. De vereniging gaat weer op concours en niet zonder succes! Na enkele eerste en tweede prijzen wordt er op het laatste concours van 25 november 2017, onder leiding van Henrite Rusch, wederom een eerste prijs behaald. Het scheelde niet veel of KNA had met de behaalde scores kunnen promoveren!

Fanfare Kunst Na Arbeid ontvangt de Koninklijke Erepenning

Als afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar ontving Fanfare Kunst Na Arbeid uit Ulft (K.N.A.) op 6 juli uit handen van burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek de Koninklijke Erepenning.

Een ereteken dat werd toegekend als symbool van het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van K.N.A. 

Gemeenschapszin

In de 100 jaar dat K.N.A. bestaat, heeft het veel bijgedragen aan de gemeenschapszin van Ulft en omgeving. Ondanks dat K.N.A. in 1919 is opgericht naar een idee van pastoor De Vries, is toen verder gekeken dan alleen het kerkelijke leven en werd K.N.A. een vereniging voor en door arbeiders, het kreeg daarom ook de naam 'Kunst Na Arbeid' mee. Vanaf het eerste uur is K.N.A. dus een vereniging die toegankelijk is voor iedereen. 

K.N.A. is regelmatig op straat te horen en er is geen feest in Ulft waar ze niet bij aanwezig is. Of het nu de rondgang met Koningsdag, Sinterklaas intocht, kermis, carnaval, avondvierdaagse is of een kerkdienst en de taptoe, K.N.A. is van de partij. 

Jeugdopleiding

Al ruim 50 jaar heeft de fanfare een eigen jeugdopleiding en opleidingsorkest (tegenwoordig B-orkest). De leerlingen kunnen in het B-orkest direct kennis maken met het samenspelen, om zo snel mogelijk door te kunnen naar het A-orkest en mee te doen aan alle optredens van de fanfare.

Koninklijke Erepenning
Fanfare KNA - Orkestfoto